IBM en Novell introduceren Blade Chassis-licentiemodel voor Linux

Nieuw licentiegemak voor klanten van IBM via Novell SUSE Linux-abonnement voor BladeCenter Chassis

12 October 2005

IBM en Novell maken vandaag de introductie bekend van een nieuwe abonnementsoptie voor IBM BladeCenter-systemen die een unieke vorm van flexibiliteit biedt, nieuwe keuzemogelijkheden opent en aanschaf en beheer van licenties voor SUSE® Linux Enterprise Server van Novell eenvoudiger maakt dan ooit tevoren. Met één abonnement zijn alle blades in een BladeCenter chassis volledig gedekt, ongeacht type of hoeveelheid van de aanwezige CPU's. Daarmee is deze abonnementsmogelijkheid niet alleen vanuit kostenoogpunt een aantrekkelijke optie, het is bovendien een constructie die een einde maakt aan de complexiteit van licentiebeheer in een blade server-omgeving.

 

Dit nieuwe abonnementsmodel geeft de klant volledige controle over zijn computerkosten. Met één centraal abonnement in plaats van afzonderlijke licenties voor elke individuele blade server valt de noodzaak van tijdrovende licentieadministratie weg. Op die manier ontstaat een overzichtelijke en flexibele omgeving die weinig administratie vraagt en waarin de configuratie van een IBM BladeCenter chassis - dat plaats biedt aan maximaal 14 blade servers - in alle vrijheid kan worden aangepast en uitgebreid zonder dat nieuwe licenties voor SUSE Linux Enterprise Server hoeven te worden aangeschaft. Eén abonnement maakt elke denkbare combinaties mogelijk van blade servers met Intel®, AMD® of Power processoren in één en hetzelfde chassis, waardoor snel en efficiënt een volledig schaalbare, uit meerdere lagen opgebouwde Linux-omgeving tot stand kan worden gebracht, zonder de beperkingen van homogene systeemcomponenten.

“Voor ons, als partner van IBM en Novell,  is het natuurlijk prachtig dat de marktleiders op het gebied van Linux-implementaties nu een uit oogpunt van eenvoud en kostenefficiëntie bijzonder aantrekkelijke mogelijkheid bieden voor gebruik van Linux op het IBM BladeCenter-platform,” zegt Jeff Medeiros, CEO van rs-unix. “Wij zien het als onze primaire opgave oplossingen te verzorgen voor de bedrijfsmatige problemen waar onze klanten mee te maken hebben, en deze nieuwe abonnementsoptie van IBM en Novell is daarbij bijzonder welkom.”

De onlangs bekendgemaakte cijfers over het tweede kwartaal van 2005 laten zien dat IBM BladeCenter opnieuw, voor de achtste achtereenvolgende kwartaalperiode, het meest verkochte blade server-systeem in de industrie is.* Ook in algemene omzetcijfers voor Linux-serversystemen stond IBM over het tweede kwartaal van 2005 op de eerste plaats.** In tegenstelling tot hetgeen bij de concurrentie gebruikelijk is - een gebundeld aantal traditionele serverlicenties dat vervolgens wordt gekoppeld aan de bestelling van een chassis - hanteert IBM een licentiesysteem voor het complete chassis, en dat betekent niet alleen dat het implementeren van een op Linux gebaseerde systeemomgeving voor de klant veel eenvoudiger wordt, het levert ook een aanzienlijke kostenreductie op. Afhankelijk van de exacte blade-configuratie zijn door die constructie besparingen op de licentiekosten mogelijk van zo'n 14.000 Euro.

“Van begin af aan heeft IBM bij de ontwikkeling van het BladeCenter-aanbod er alles aan gedaan om een zo open en flexibel mogelijk blade server-platform te kunnen leveren, om zo tegemoet te komen aan de dynamische eisen van onze klanten,” zegt Doug Balog, vice president en business line executive voor IBM BladeCenter. “Met deze nieuwe abonnementsoptie voor het complete BladeCenter chassis geven wij onze klanten de mogelijkheid van simpel en flexibel beheer van de IT-infrastructuur volgens een model dat bovendien kostenbesparend kan werken.”

“Ons werk met IBM sluit perfect aan bij de huidige industrietrend van meer eenvoud op het gebied van beheer van datacentra en overkoepelende infrastructuur,” zegt Ron Hovsepian, executive vice president en president global field operations bij Novell. “Dit nieuwe licentiemodel van Novell® en IBM is geen simpele bundeling van bestaande serverlicenties zoals dat bij de concurrentie gebruikelijk is, maar een compleet nieuwe abonnementsopzet die belangrijke voordelen biedt voor een heterogene systeemomgeving en tegemoet komt aan alle virtualiseringsbehoeften. De klant kan zijn datacentrum nu geheel naar eigen inzicht inrichten en daarbij ook nog eens kosten besparen.”

IBM en Novell werken ook samen aan de totstandkoming van Blade.org, een geplande collaboratieve organisatie gericht op stimulering van verdere ontwikkeling en innovatie rond het IBM BladeCenter-concept. SUSE Linux Enterprise Server van Novell is de eerste Linux distributie die alle IBM hardwareplatforms ondersteunt, inclusief de nieuwe IBM POWER- en IBM zSeries-systemen.

About Novell

Novell, Inc. (Nasdaq: NOVL) delivers Software for the Open Enterprise™. With more than 50,000 customers in 43 countries, Novell helps customers manage, simplify, secure and integrate their technology environments by leveraging best-of-breed, open standards-based software. With over 20 years of experience, Novell's 6,000 employees, 5,000 partners and support centers around the world help customers gain control over their IT operating environment while reducing cost. More information about Novell can be found at http://www.novell.com.

Novell is een gedeponeerd handelsmerk van Novell, Inc. In de Verenigde Staten en andere landen. SUSE is een handelsmerk van SUSE Linux Products GmbH, een Novell onderneming. *Linux is een gedeponeerd handelsmerk van Linus Torvalds. Alle overige handelsmerken van derden zijn het eigendom van hun respectievelijke eigenaars.

Certain versions of content ("Material") accessible here may contain branding from Hewlett-Packard Company (now HP Inc.) and Hewlett Packard Enterprise Company. As of September 1, 2017, the Material is now offered by Micro Focus, a separately owned and operated company. Any reference to the HP and Hewlett Packard Enterprise/HPE marks is historical in nature, and the HP and Hewlett Packard Enterprise/HPE marks are the property of their respective owners.